Cardiologen willen registratie sportdoden

Cardiologen pleiten voor registratie sportdoden.
Nederland heeft een registratiesysteem voor sportdoden nodig, bepleiten sportcardiologen in de Volkskrant. Doordat ons land zo’n systeem ontbeert, blijft veel onduidelijk over plotselinge sterfte door hartproblemen tijdens het sporten.

Als voorbeeld wijzen de cardiologen op het recente overlijden van voetballer Piermario Morosini (25) en oud-volleyballer Vigor Bovolenta (37), beide in Italië.

Volgens de artsen zijn deze gevallen opmerkelijk, omdat competitiesporters daar grondig gecontroleerd worden op hartafwijkingen en lijkschouwing na zo’n geval verplicht is. Controles zijn dus niet waterdicht en zullen dat nooit worden, stellen de cardiologen.

Nog veel raadsels in sportcardiologie
‘We weten eigenlijk nog heel weinig van sportcardiologie’, zegt Jan Hoogsteen, cardioloog bij het Máxima Medisch Centrum, in de Volkskrant.

‘De fysiologie van een sporter is totaal anders dan die van een huisvader. Het hart van een sportman past zich aan als het langdurig wordt blootgesteld aan duursport en per sporter verschilt het of hij beter is uitgerust voor het verteren daarvan.’

Database
Volgens de artsen kan het NOC*NSF een belangrijke rol spelen bij het tot stand brengen van een database. Aangezien de sportkoepel hier niet direct aan wil, moet de overheid registratie verplicht stellen, vinden Hoogsteen en collega’s.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *